Intervju med VD:n

Maria Bohe är VD för företaget och också initiativtagaren. Hon är legitimerad läkare och specialist i gynekologi och obstetrik sedan 2011. Idén till den första produkten, AkuFeel, som Decomed Design utvecklat föddes då Maria var gravid och inte hittade ett akupressurarmband som var snyggt. Med de illamåendearmand som fanns på marknaden var det också väldigt tydligt att det var just ett illamåendearmband, och i början av graviditeten, då illamåendet var värst, kändes det för tidigt att skylta med att hon var gravid. Maria insåg att det behövdes ett illamåendearmband som var både snyggt och fungerade mot illamående, på marknaden. Då bestämde sig hon och de tre andra i företaget för att ta fram ett funktionellt och snyggt illamåendearmband.

Hur kom du på idén med att göra ett nytt akupressurarmband?
– De akupressurarmband som fanns på marknaden motsvarade inte mina förväntningar på utseende av ett armband, så jag köpte inget. Efter lite efterforskningar så visste jag att jag inte var ensam om att tycka så. Då bestämde jag mig för att satsa på att skapa ett akupressurarmband som även var snyggt och pratade med de andra som då blev en del av företaget. Vi kompletterar varandra väldigt väl, där Christina är expert på design, Pau på produktionsteknik, Maria garanterar funktionalitet ur medicinsk synpunkt och Joanna är expert på grafisk kommunikation.

Fungerar det?
– Det fungerar. Det är förstås viktigt att det trycker på rätt punkt, så man kan behöva justera armbandet om man tycker att det inte har bra effekt. Både jag själv och släkt och vänner har tydligt märkt att armbandet har effekt och det finns också över 200 forskningsstudier som visar det. Det fungerar på alla sorters illamående och också på oroliga magar och lättare magkatarr. Ibland är det dock så att det inte räcker till, för att illamåendet är så starkt och då kan armbandet vara ett komplement till eventuella mediciner man behöver ta.

HUR fungerar det?
– På armbandet finns en del med en kula, som man kan sätta att pressa på en akupunkt, mot illamående är det P6. Det fungerar som akupunktur, men utan att sätta en nål i punkten. Akupunkterna har alla olika namn beroende på var de sitter och vilken funktion de har. En del punkter har snarlik funktion och en del har flera funktioner. Genom att trycka på P6, som sitter på handledens insida, mellan senorna och tre tvärfingrar från handen, lättar man illamående, lugnar ner en orolig mage och det har också en lugnande effekt om man är stressad eller nervös.

Finns det några studier gjorda på detta?
– Det finns mer än 200 studier på akupressurarmband mot illamående. De visar att akupressur är effektivt och utan biverkningar. Studierna visar att akupressur av P6 är signifikant bättre än ingenting och i en del fall lika bra som läkemedel. De flesta studier är gjorda med två armband, men det finns också studier som visar att ett armband är lika effektivt som två. Här kan man hitta mer information och studier.

– Decomed Design har initierat en studie där effekten och toleransen av receptfria läkemedel mot graviditetsillamående och effekten och toleransen av Akufeel kommer att jämföras. Studien genomförs i ett samarbete med läkare på kvinnokliniken på Södertälje sjukhus och det är de som genomför studien. Detta för att det inte ska bli en jävsituation. Studien är planerad att jämföra 50 gravida kvinnor med illamående i varje grupp och är tänkt att vara klar om 1 år.

Vad har AkuFeel, som andra band på marknaden inte har?
– Akufeel är ett akupressurarmband som kombinerar estetik och funktion, dessutom kan man ta bort akupressurdelen och använda det som enbart smycke. Akufeel finns i många olika designer och man kan kombinera ett armband som passar ens stil, humör eller kläder för dagen.

Varför ska man välja AkuFeel?
– Akufeel är ett bra hjälpmedel mot illamående, det är snyggt och man kan välja om och när man vill ha akupressur. Akufeel hjälper mot alla slags illamående. Det är också en av världens första produkter som är 3D printad och som säljs till vanliga konsumenter.

Varför har ni valt 3D printing för Akufeel?
– 3D printing har många fördelar för hur vi valt att utforma och producera Akufeel. Den främsta anledningen är att 3D printing stämde väl överens med den affärsmodell vi ville ha. Vi har öppna sinnen och är intresserade av nya tekniker och möjligheter, vilket 3D printing är, därför tyckte vi att det var positivt att använda den tekniken. Med 3D printing kan vi när som helst ändra design och detta ger oss stora möjligheter till förnyelse av Akufeels utseende, utan ökade kostnader. Det ger oss också möjlighet att göra mycket små kollektioner av varje design, och till och med anpassat efter en enskild kund.

Om Decomed Design

Decomed Design utvecklar produkter som både har en viktig funktion och tilltalande utseende. Vårt akupressurarmband AkuFeel är framtaget för att passa både män och kvinnor, behöver bara bäras på en arm och är helt utan bieffekter. Armbandet hjälper mot alla typer av illamående såsom graviditetsillamående, åksjuka, sjösjuka, illamående vid karusellåkning, illamående efter operation eller i samband med cellgiftsbehandling samt illamående vid magsjuka.

Kontakta oss

info@decomeddesign.se

Facebook