Den nya tekniken bakom AkuFeel: 3D-printing

Många har väl drömt om att, precis som på tv, kunna trycka på en knapp på datorn och så skapas en helt färdig produkt i en maskin. Det låter kanske som ren science-fiction men framtidens teknik är redan här. Den heter 3D-printing och möjligheterna är nästan oändliga. 

Tekniken har egentligen funnits sedan 80-talet men har framför allt använts till att skapa prototyper till olika produkter. De senaste åren har man gjort stora framsteg med tekniken och nu kan man skriva ut i flera olika sorters plast och till med metaller såsom stål, titan, silver eller guld. Tillverkningskostnaderna har också sjunkit rejält.

Alla framsteg har gjort det möjligt att inte bara skapa prototyper utan helt färdiga produkter i 3D-skrivaren, men de flesta av dem används inom väldigt specialiserade användningsområden som till exempel inom tandläkarvetenskapen eller till att göra proteser. Vissa produkter finns tillgängliga för konsumenter men det rör sig oftast om exklusiva lyxartiklar tillverkade i ädelmetaller.

AkuFeel akupressurarmband mot illamående är en av världens absolut första 3D-printade produkter (akupressurkulan, låset och dekorbitarna) som är framtagen för vanliga konsumenter. Produkten är designad för att utnyttja att de fördelar som 3D-printing ger, som till exempel att snabbt kunna ta fram nya flexibla skräddarsydda designlösningar.

3D-printingtekniken som används för att producera AkuFeel kallas Selective Laser Sintering (SLS), vilket innebär att man smälter tunna lager av pulver (i vårt fall polyamid, i.e. nylon) ovanpå varandra. Se videon nedan eller läs mer här för mer information om SLS.

 

Om Decomed Design

Decomed Design utvecklar produkter som både har en viktig funktion och tilltalande utseende. Vårt akupressurarmband AkuFeel är framtaget för att passa både män och kvinnor, behöver bara bäras på en arm och är helt utan bieffekter. Armbandet hjälper mot alla typer av illamående såsom graviditetsillamående, åksjuka, sjösjuka, illamående vid karusellåkning, illamående efter operation eller i samband med cellgiftsbehandling samt illamående vid magsjuka.

Kontakta oss

info@decomeddesign.se

Facebook